TRINET Podpora novice

Vstop Makedonije v Konvencijo o skupnem tranzitnem postopku

Glavni zavezanci, ki nameravajo v okviru skupnega tranzitnega postopka blago odpremljati tudi v Makedonijo, morajo pri svojem garantu (banki) pridobiti ustrezen dodatek k izjavi o skupnemu tranzitnemu zavarovanju, s katerim se zavarovanje razširi na Makedonijo.
Uporaba skupnega tranzitnega postopka sicer ni obvezna (lahko se uporabi tudi tranzitni postopek z zvezkom TIR ali izvozni postopek).

Zaradi pristopa Makedonije h Konvenciji o skupnem tranzitnem postopku se od 1.7.2015 spremeni izpolnjevanje uvoznih, izvoznih ter tranzitnih carinskih deklaracij:

uvoz blaga: pri uvozu blaga iz Makedonije (polje 15.Država odpreme: Makedonija) se v polje 1/1 carinske deklaracije vpiše vrsta deklaracije EU (in ne IM)

izvoz blaga: pri izvozu blaga v Makedonijo (polje 17.Namembna država: Makedonija) se v polje 1/1 carinske deklaracije vpiše vrsta deklaracije EU (in ne EX)

tranzit blaga: pri tranzitu blaga v Makedonijo (v deklaraciji je vpisan makedonski namembni carinski urad) je potrebno izpolniti polje Urad tranzita (vpiše se vstopni carinski urad v Makedoniji)

V letošnjem letu se predvideva še pristop Srbije h Konvenciji o skupnem tranzitnem postopku.

Povezave:

FURS: Širitev konvencije o skupnem tranzitnem postopku na Makedonijo

Pripravil: Tomaž Leban

Ljubljana, 30. junij 2015

© TRINET Informatika, d.o.o.

Nekatere funkcionalnosti so zaprte z uporabniškim računom. Za uporabo le-teh vas prosimo, da se registrirate z službenim e-mail naslovom. Uporabniški računi bodo aktivirani v najkrajšem možnem času.

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Več o piškotih