TRINET Podpora novice

SI-AIS: možnost izdelave X deklaracije in razbremenitev MCD s strani deklaranta

 

 

SI-AIS: možnost izdelave X deklaracije in razbremenitev MCD s strani deklaranta 

 

 

Z namenom avtomatizacije postopkov v zvezi s poenostavljeno deklaracijo tipa B (166/1 člen CZU), je carina omogočila, da deklaranti v odobrenem roku sami vložijo dopolnilno deklaracijo tipa X in razbremenijo znesek morebitnega carinskega dolga (MCD).
 

Opis procesa:

 
 • deklarant v poenostavljeno deklaracijo tipa B sam vpiše rok za vložitev dopolnilne deklaracije ter znesek morebitnega carinskega dolga (MCD)
 • v odobrenem roku lahko deklarant sam vloži dopolnilno deklaracijo tipa X in sam razbremeni MCD (vpiše datum razbremenitve MCD) – to velja za MCD vrste Z20 (nepopolna deklaracija)
 
 

Navodila za uporabnike programske opreme Trinet TLM: 

 
 

1.) Izdelava B deklaracije

Pripravi se AIS deklaracija tipa B – poenostavljena deklaracija (poenostavljeni postopek v skladu s členom 166 zakonika). Posebnosti pri izpolnjevanju deklaracije:

 • brez oznake A3
 • v polje J. Rok dopolnitve nepopolne deklaracije se vpiše rok za vložitev dopolnilne deklaracije (npr. 30 dni)
 • v polje 47. Varščina se vpiše MCD:
  • vpišejo se lahko različne vrste MCD 
  • MCD, ki ga predvideva Taric, se lahko vpiše z ukazom Izračun (npr. 551 – zavarovanje vezano na začasno protidumpinško dajatev) 
  • vrsta Z20 – nepopolna deklaracija (npr. znesek dajatev iz polja 47. Dajatve)

Če so navedeni vsi omenjeni podatki, je lahko deklaracija B prepuščena brez posredovanja carine (deklarant prejme sporočilo IE429). Po potrebi lahko carina pred prepustitvijo deklaracije dopiše še dodaten MCD.

 

 

2.) Izdelava X deklaracije

Dopolnilno X deklaracijo se pripravi z ukazom Nov / Pripravi X deklaracijo (deklaracija B mora biti predhodno prepuščena). Program bo pripravil novo X deklaracijo in vanjo prepisal vse podatke iz B deklaracije (postavke deklaracije se klonirajo z ukazom Vsa imenovanja 1:1).

Program bo pri izdelavi X deklaracije samodejno izpolnil tudi:

 •  tip deklaracije X
 •  MRN številka (enaka kot v B deklaraciji)
 •  v polje 44 se doda šifra 3I020 in vpiše datum prepustitve B deklaracije
 •  v polje 47 Varščina se vpiše datum razdolžitve MCD (to velja samo za MCD vrste Z20). 

Če so navedeni vsi omenjeni podatki, je deklaracija X prepuščena brez posredovanja carine (deklarant prejme sporočilo IE429 za X deklaracijo). V primeru, da je bila v B deklaraciji vpisana še kakšna druga vrsta MCD (poleg vrste Z20), deklarant tega MCD ne sme oz. ne more razdolžiti.

 

Za izdelavo B oz. X deklaraciji potrebujejo uporabniki TLM verzijo 3.118.5.10761 ali višjo.

 


 

Za dodatne informacije se lahko obrnete na naš oddelek za pomoč uporabnikom: helpdesk@trinet.si

 

Ljubljana, 29. november 2018

© TRINET Informatika, d.o.o.

 

 

 

Nekatere funkcionalnosti so zaprte z uporabniškim računom. Za uporabo le-teh vas prosimo, da se registrirate z službenim e-mail naslovom. Uporabniški računi bodo aktivirani v najkrajšem možnem času.

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Več o piškotih