TRINET Podpora novice

Od 01.01.2021 velja nov Zakon o davku na motorna vozila (ZDMV-1)

V Uradnem listu RS, št. 200/29.12.2020 je bil objavljen nov Zakon o davku na motorna vozila (ZDMV-1).

 

Skladno z novim zakonom se davčna osnova za odmero davka na motorna vozila s 01.01.2021 spremeni tako, da se upoštevajo samo okoljske komponente, brez prodajne cene vozila:

 

  • Davek na motorna vozila iz tarifne oznake 8703 je določen kot seštevek obveznosti glede na izpust CO2 in vrsto goriva, ki se uporablja za pogon motornega vozila in obveznosti glede na emisijski standard EURO in vrsto goriva, ki se uporablja za pogon motornega vozila
  • Davek na bivalna vozila, trikolesa in štirikolesa iz tarifne oznake 8703 ter motorna vozila iz tarifne oznake 8711, je določen kot seštevek obveznosti glede na moč motorja in obveznosti glede na emisijski standard EURO in vrsto goriva, ki se uporablja za pogon motornega vozila.
  • Davek na motorna vozila iz tarifne oznake 8703 in 8711, ki ne presegajo 4kW in, ki ne presegajo največje hitrosti 25km/h, je določen glede na moč motorja.
  • Davek na motorna vozila, izključno na električni pogon (tarifna oznaka 8703 80 in 8711 60) in druga motorna vozila iz tarifne oznake 8703 in 8711 brez izpusta CO2, je določen glede na moč motorja.

 

Posebnosti pri določitvi davka glede na izpust CO2:

  • upošteva se podatek o izpustu CO2 po globalno usklajenem preskusnem postopku za vozila (WLTP

  • ali pa podatek o izpustu CO2 po evropskem voznem ciklu (NEDC). V tem primeru je potrebno podatek o izpustu COpomnožiti s pretvornikom (za dizel 1,20; za bencin in ostala goriva pa 1,22) 

 

Novosti so tudi pri emisijskih standardih EURO – namesto oznake standarda EURO se vpiše dvomesto šifro (npr. namesto EURO 6a se vpiše šifra 61) ter pri navajanju morebitnih oprostitev plačila DMV (šifra 3D092 – vpišejo se drugi členi oz. odstavki kot doslej).

 

Podrobnejša navodila glede novega izračuna davka na motorna vozila oz. glede novosti pri izpolnjevanju carinskih deklaracij bomo objavili naknadno.

 


Povezave:

 

Ljubljana, 30. december 2020

© TRINET Informatika, d.o.o.

 

 

 

Nekatere funkcionalnosti so zaprte z uporabniškim računom. Za uporabo le-teh vas prosimo, da se registrirate z službenim e-mail naslovom. Uporabniški računi bodo aktivirani v najkrajšem možnem času.

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Več o piškotih