TRINET Podpora novice

Novost od 01.07.2022: uvoz – vrsta posla 71, izvoz – vrsta posla 72 (začasno izključeno)

Obveščamo uporabnike, da od 01.07.2022 veljajo spremembe pri izpolnjevanju AIS oz. AES carinskih deklaracij in sicer v polju Vrsta posla.

 

Opozorilo – te spremembe so začasno izključene (pri izpolnjevanju deklaracij še vedno veljajo stara pravila)

 

Uvoz AIS2:

Če je v deklaraciji vpisan postopek 42xx oz. 63xx in če država uvoznika ni SI, mora biti v PE 8/5 vpisana vrsta posla 71 – Sprostitev blaga v prosti promet v državi članici z nadaljnjim izvozom v drugo državo članico.

Pojasnilo: pri postopkih 42xx oz. 63xx se vrsta posla 11 uporabi samo v primeru, ko je vpisan slovenski uvoznik (oz. uvoznik, registriran v Sloveniji), v ostalih primerih pa je potrebno uporabiti vrsto posla 71 (preverja se država uvoznika).

Primer: uvoznik je švicarsko podjetje, s slovensko EORI številko: vrsta posla 71; uvoznik je podružnica nemškega podjetja, registrirana v Sloveniji: vrsta posla 11

 

Izvoz AES:

Če je v izvozni deklaraciji vpisan postopek 1000 in če država izvoznika ni SI in če država odpreme ni SI, potem mora biti v polju 24 vpisana vrsta posla 72 – Prevoz blaga iz ene države članice v drugo za dajanje blaga v izvozni postopek

Pojasnilo: pri postopku 1000 se vrsta posla 11 uporabi samo v primeru, ko je vpisan slovenski izvoznik ter država odpreme Slovenija, v ostalih primerih pa je potrebno uporabiti vrsto posla 72.

Primer: če se izvozna deklaracija za italijanskega izvoznika in odpremo blaga iz Italije vlaga v Sloveniji, je potrebno uporabiti vrsto posla 72 (če bi se za to pošiljko izvozna deklaracija vlagala v Italiji, bi bila vrsta posla 11, če pa se vlaga deklaracija v Sloveniji, je potrebno od 1.7.2022 uporabiti vrsto posla 72).

 

Opozorilo – te spremembe so začasno izključene (pri izpolnjevanju deklaracij še vedno veljajo stara pravila)

 

 

 

Ljubljana, 1. julij 2022

© TRINET Informatika, d.o.o.

Nekatere funkcionalnosti so zaprte z uporabniškim računom. Za uporabo le-teh vas prosimo, da se registrirate z službenim e-mail naslovom. Uporabniški računi bodo aktivirani v najkrajšem možnem času.

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Več o piškotih