TRINET Podpora novice

Nova TLM verzija 2.98.150.2574 – Uredba o snoveh, ki tanjšajo ozonski plašč


Opis novosti

1.) Za uporabnike modulov Uvoz – AIS, Izvoz – AES in Knjigovodski vpisi:

  • nova verzija je prilagojena spremembam v podatkovni zbirki Taric na podlagi Uredbe ES št. 1005/2009 o snoveh, ki tanjšajo ozonski plašč

  • v nadaljevanju sledi opis postopka izpolnjevanja carinskih deklaracij zaradi sprememb, ki jih prinaša omenjena uredba (opis velja za trenutne pogoje sistema SI-AIS oz. SI-AES – ti. RIP kontrole)

I. Postopek sprostitve blaga v prost promet

Izpolnjevanje deklaracije ostaja nespremenjeno. Malce več pozornosti je potrebno pri izbiranju ukrepov v Taric-u (velja pri carinskih tarifah, ki so na seznamu snovi, ki tanjšajo ozonski plašč).

  • primer: carinska tarifa 8903 92 99 00, v taric-u so navedeni ukrepi:

  • ukrep prepovedi uvoza, če gre za blago (razen halonov), ki vsebuje snovi, ki tanjšajo ozonski plašč – dodatna taric koda 4118. V tem primeru sprostitev blaga ni dovoljena.
  • ukrep omejitve uvoza, če gre za blago s haloni – dodatna taric koda 4117. Sprostitev blaga je v tem primeru dovoljena, vendar je zahtevano uvozno dovoljenje za nadzorovane snovi, ki ga izda Komisija (dovoljenje L100)
  • ukrep omejitve uvoza, če ne gre za blago, ki vsebuje snovi, ki tanjšajo ozonski plašč – dodatna taric koda 4999. Sprostitev blaga je v tem primeru dovoljena brez omejitev


V primeru, da blago ne vsebuje snovi, ki tanjšajo ozonski plašč, je torej potrebno izbrati ukrep omejitve uvoza z dodatno taric kodo 4999. Izbiranje ostalih ukrepov (višina oz. znesek uvoznih dajatev) ter izračun dajatev ostaja nespremenjen.

Slika 1: sprostitev blaga v prost promet, carinska tarifa 8903 92 99 00


II. Postopek izvoza blaga iz Skupnosti

Izpolnjevanje deklaracije ostaja nespremenjeno. Malce več pozornosti je potrebno pri izbiranju ukrepov v Taric-u (velja pri carinskih tarifah, ki so na seznamu snovi, ki tanjšajo ozonski plašč).

  • primer: carinska tarifa 8418 10 80, v taric-u so navedeni ukrepi:

  • ukrep prepovedi izvoza, če gre za blago, ki vsebuje snovi, ki tanjšajo ozonski plašč – dodatna taric koda 4116. V tem primeru izvoz blaga iz Skupnosti ni dovoljen.
  • ukrep omejitve oz. nadzora izvoza, če gre za blago, ki vsebuje snovi, ki tanjšajo ozonski plašč – dodatna taric koda 4115. Izvoz blaga je v tem primeru dovoljen, vendar je zahtevano izvozno dovoljenje za nadzorovane snovi, ki ga izda Komisija (dovoljenje E013)
  • ukrep omejitve oz. nadzora izvoza, če ne gre za blago, ki vsebuje snovi, ki tanjšajo ozonski plašč – dodatna taric koda 4999. Izvoz blaga iz Skupnosti je v tem primeru dovoljen brez omejitev


V primeru, da blago ne vsebuje snovi, ki tanjšajo ozonski plašč, je torej potrebno izbrati ukrep omejitve izvoza z dodatno taric kodo 4999. Izbiranje ostalih ukrepov ostaja nespremenjeno.

Opozorilo: v nekaterih primerih je potrebno v izvozni deklaraciji v polju 44.Priloge,posebni zaznamki vpisati šifro Y902 – Blago, ki ni vpisano v opombah OZ v zvezi z ukrepom (sicer je deklaracija zavrnjena)

Slika 2: izvoz blaga iz Skupnosti, carinska tarifa 8418 10 80

Za dodatne informacije se lahko obrnete na naš oddelek za pomoč uporabnikom: helpdesk@trinet.si


Povezave:

– Uradni list EU: Uredba ES št. 1005/2009 o snoveh, ki tanjšajo ozonski plašč


Pripravil: Tomaž Leban

Ljubljana, 8. januar 2010

© TRINET Informatika, d.o.o.

Nekatere funkcionalnosti so zaprte z uporabniškim računom. Za uporabo le-teh vas prosimo, da se registrirate z službenim e-mail naslovom. Uporabniški računi bodo aktivirani v najkrajšem možnem času.

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Več o piškotih